Fujifilm FinePix REAL 3D W1

 Tekst og bilder © Jørn Lang 2009

 

 

Fujifilm FinePix REAL 3D W1.

 

 

 

Digitalt stereokamera fra Fujifilm

Fujifilm W1 er her. Endelig et digitalt stereokamera som kan kjøpes rett fra butikk! Hittil har stereofotografer som jobber digitalt måttet ty til to kameraer i kombinasjon med monteringsskinne, en synkroniseringsenhet og eventuelt hacket programvare i kameraene. Det har riktignok vært mulig å bestille ferdig spleisede kameraer i utlandet, med varierende leveringstid. Disse forskjellige systemene har gjerne vært mer tidkrevende å bruke. Med separate innstillinger på to kameraer samtidig, og noen med to sett menyer for hvert av de to kameraene. Med tidkrevende feilsøking når ting fra tid til annen ikke fungerer.


Da er det deilig befriende med et stereokamera hvor menyinnstillinger bare gjøres en gang. Fujifilm W1 er nesten halvparten så stor som slike to-kamerarigger. Prikken over i-en er den autostereoskopiske skjermen som lar deg se bildet i 3D uten ekstra 3D-briller. Med den kan bilder vises i 3D før og etter opptak, slik at man kan sjekke at romkomposisjon og dybde er som ønsket. Du kan vise bildene i 3D til andre med det samme – og håpe på at du får kameraet tilbake...


Innhold

Side 1: Kamerahuset - Leveres i boksen - Kameraskjermen og betjeningsknapper

Side 2: Kameraet i bruk – Bildedybde - Tele kontra vidvinkel

Side 3: Avansert 3D-modus for nærbilder, eller motiver langt unna - Automatisk korreksjon og montering i StereoPhoto Maker

            - Nye muligheter for 2D-fotografering med W1

Side 4: Bildekvaliteten – Video - Mange visningsmuligheter i tillegg til "brillefri 3D"Programvare - W1s sterke og svake sider - Lenker

Side 5: Bilder

Side 6: Spesifikasjoner


 

Kamerahuset

Ved første øyekast kan kameraet se ut som et litt stort kompaktkamera. Foran er det et skyvedeksel i hele kameraets bredde, og ved å åpne dette avsløres de to objektivene, mikrofonene og den midtstilte blitsen. Dekslet fungerer også som av- og på-bryter. Utenom skjermen er baksiden dekket av store lettbetjente knapper, fem toveisknapper og en fireveisknapp i svart plast. Tekst og ikoner på knappene lyser blått ved betjening og slukker etter et par sekunder. Et 3D-ikon i front lyser ved oppstart og ved fotografering. Dette kan skrus av i ”setup”-menyen. Til å begynne med kan det være litt vanskelig å finne et egnet grep på kameraet. Dekslet på forsiden er glatt, mens på baksiden er det en én cm vertikal stripe på hver side av skjermen som gir mulighet for tommelgrep uten å holde på knappene. Disse feltene kunne med fordel vært utstyrt med gummioverflate for bedre grep. Kameraet ser bra ut i pianosvart med stålgrå kant rundt. Vekten bidrar til et solid inntrykk. Skikkelige luker til batteri/SD-kort og lader/mikro-USB virker greie. Zoomknapp i metall. Minus for stativgjenger i plast, med en plassering som stenger for batteri/kortluka, selv ved bruk av ministativ. Batteriet av typen NP-95 er på 1800 mAh og er oppgitt å holde til cirka 230 bilder i 3D auto. Kameraet får raskt synlige fingermerker og det kan være greit å ha med en mikrofiberklut for pussing av skjermen for best mulig bildevisning/slideshow. Denne er også nyttig hvis det kommer fingeravtrykk på objektivene.


Objektivene er med 3 x zoom: 6,3 -18,9mm (35-105mm). Noe som vanligvis er mer enn nok for stereofotografering. Det er mulighet for digital zoom i 2D, men ikke i 3D. Blender på vidvinkel er 3,7 – 5 og 8, og på tele 4,2 – 5,6 og 9. Kameraets stereobasis er 77mm, det vil si senteravstand mellom objektivene. Brennvidde sammen med stereobasis gir anbefalt avstand til motivet. Med 77 mm stereobasis og maks vidvinkel blir anbefalt nærgrense* for stereobilder på 2,3 m. Kameraet lar deg fokusere inntil 60 cm i vanlig 3D-modus så det er godt rom for å tyne grensene for de som ønsker på det. I avansert 3D-modus kan kameraet fokusere inntil 8 cm.

*Anbefalt nærgrense for stereobilder til projeksjon eller annet bruk i stort format. Se også avsnitt om bildedyde.

 

 

Fujifilm W1 sammenlignet med to-kamerarigg med ekstern utløser.

 

Leveres i boksen


  • Batteri

  • Lader

  • USB-kabel

  • Håndsnor

  • Engelsk brukermanual på CD. Engelsk brukermanual på papir kan bestilles fra Fujifilm Norge.

  • Programvare: FinePixViewer for PC (versjon 5.5.3.0E).

  • Hefte: ” Stereofotografering med Fujifilm REAL 3D W1”. (Norsk, 18 sider) (Skrevet av undertegnede på bestilling fra Fujifilm Norge).

  • Hefte: ” Bearbeiding av MPO-filer i StereoPhoto Maker” For automatisk korreksjon av bilder som skal brukes/vises i stort format. (Norsk, 23 sider) (Skrevet av undertegnede på bestilling fra Fujifilm Norge).

  • 1 anaglyfbrille for 3D-illustrasjoner i heftene og for betraktning av bilder på flickr etc..Kameraet har 42 MB innebygget minne som er tilgjengelig når minnekortet ikke er satt inn i kameraet. Det anbefales ellers å bruke et raskt minnekort av et kjent/pålitelig merke, siden stereobildene er på 2 x 10 MP og filstørrelsen for stereobildene er på rundt 10 MB per par.Kameraskjermen og betjeningsknapper

Skjermen på 2,8” gir et klart og fint bilde i både 2D og 3D. Relativt lav oppløsning med 230 000 punkter gir litt pikslete bilder både i 2D og 3D, noe som forsterkes av litt høy oppskarping under visning av bilder i 3D. Brillefri 3D er vel og bra, men autostereoskopiske (brillefrie) skjermer betyr vanligvis at bildene må betraktes fra en helt bestemt vinkel eller posisjon. Dette gjelder også for W1 og kameraskjermen kan bare ses i 3D av en person om gangen. Dette er perfekt når man fotograferer og sjekker bildene etterpå. 3D-effekten er tydelig og stabil i forskjellige avstander til skjermen. Hvis skjermen ses litt skrått fra siden ses bildet i 2D, men fortsatt tydelig. Ses skjermen ovenfra eller nedenfra vil 3D-effekten raskt svekkes. I 3D-visningsmodus vises 2D-bilder flatt, men blir bedre gjengitt (mindre pikslete) ved å vises i 2D-modus. Veksling mellom 2D og 3D skjer vet ett knappetrykk.


Skjermen er helt blank og gir en del reflekser og kan være vanskelig å se i sterkt sollys. Spesielt 3D-effekten. Hurtigknapp for ekstra skjermlys fungerer fint i de fleste tilfeller, i hvertfall nok til å skimte motivet for riktig utsnitt. Alt i alt fungerer skjermen bra og gir god hjelp i stereokomposisjon og er et stort framskritt i forhold til to-kameraløsninger.


Skjermen bruker en teknologi hvor høyre og venstre bilder vises annenhver gang i en frekvens på 120 Hz, det vil si 60Hz per øye. Dette fungerer bra for de fleste, men enkelte kan oppleve det som flimrende eller ubehagelig. Men det er også verdt å merke seg at bilder som er tatt med for sterk dybde, kan være ubehagelige å se på, og skyldes ikke skjermen i seg selv.

 

Baksiden

 

Knapper og funksjoner ved fotografering

1, venstre: video/stillbilde – høyre: modus-meny

2: justering av stereovinduet

3, venstre: 2D – høyre: 3D

3, høyre: 3D-knappen nullstiller justering av stereovinduet

4, venstre: meny/ok (Menyen skifter etter valgt modus) – høyre: skifter til bildevisning

5, venstre: makro – opp: ekstra skjermlys – høyre: blitsinnstilling – ned: selvutløser

6, venstre: visning av info/hjelpelinjer og tilbakeknapp i menyer – høyre: hurtigmeny for de mest brukte innstillinger.

6, Hold venstre i 2 sekunder: Stille modus, blits, lyder og lys i knapper og selvlutløser-lyset er skrudd av.


Halvtrykk av utløser: fokuslås, eksponeringslås og auto-justering av stereovinduet.

Zoom i 10 posisjoner

 

 

Knapper og funksjoner ved bildevisning

Knapp 4, ”avspilling” fungerer som på-knapp for bildevisning når dekslet er lukket. Holdes i 2 sekunder for å skru på kameraet. 2 sekunder for å skru av.

1, venstre ingen funksjon – høyre: skifter til opptaksmodus og modus-valg. (Hvis dekselet er åpent).

2, justering av stereovinduet

3, venstre: 2D – høyre: 3D

4, venstre: redigeringsmeny – høyre: hold i 2 sekunder slår av kameraet.

5, venstre: vis forrige bilde – opp: slett bilde – høyre: vis neste bilde

5, funksjoner for video – ned: spill/pause – opp: stopp video (hvis videoen er stoppet: slett)

5, når video spilles, venstre: spol hurtig tilbake – høyre: spol hurtig fram

5, når video står i pause, venstre: sakte film bakover – høyre: sakte film framover

6, venstre, visningsmodus; fullskjerm med info, fullskjerm uten info, vis bilder etter dato.

6, Hold venstre i 2 sekunder: Stille modus, blits, lyder og lys i knapper og selvlutløser-lyset er skrudd av.

6, høyre, IR-sending/mottak av bilder, slideshow og 2D-utskrift

Zoomknapp: 1 gang til venstre: fem bilder – 2 ganger til venstre: ni bilder – 3 ganger til venstre: hundre bilder. Høyre: tilbake. I multivisning kan ønsket bilde markeres ved hjelp av venstre-, opp-, høyre- og nedknappene. Hvis kameraet står i 3D-modus vises valgte bilde i 3D.

Utløserknapp: tilbake til opptak hvis dekselet er åpent. (Knapp 4 for å gå tilbake til avspilling).Bildene på kameraskjermen vekker stor begeistring hos de fleste jeg har vist kameaet til, både stereoentusiaster og andre. Selvfølgelig aller best med et redigert utvalg bilder på et eget visnings-minnekort. Slideshow funksjonen har flere funksjoner, som overtoning, flere bilder om gangen (hvor alle bilder vises i 2D), 2D-3D-overtoning hvor 3D-bilder først vises i 2D og deretter i 3D. I praksis funker det best med vanlig 3D slideshow uten overtoning. I slideshow modus spilles også video-opptak i sin helhet. Man kan overstyre slideshow-visningen ved å bla fram eller tilbake med høyre-/venstreknappene.

 

Gå til side 2

 


 

 

 

Stereofoto Norge © 2009 • Privacy Policy • Terms of Use

www.stereofoto.no